City contrast

City contrast

city-contrast

CITY CONTRAST – modern färgsättning

Less is more sägs det. Kanske är det den tanken som ligger bakom inredningsstilen med glatt poppiga kontraster i modern färgsättning? Det är i alla fall ett tydligt exempel på hur lite färgglädje kan göra lite ”more” av en "less" färgsatt vit miljö.

Kanske är det en reaktion mot allt det vita. En längtan efter lite bus. Och visst är det kul när modernt sparsmakad färgsättning störs av en knallgul stol som fångar ögat, där den står ensam mot en vit vägg. Och det är just det som gör det så effektivt och intressant. De utvalda tydliga färgklickarna i en miljö som egentligen är lika vit och ljus och avskalad som de flesta hem man ser på mäklarnas bostadssajter.

Allting kommer tillbaka sägs det. Klädmoden som man med viss fasa minns från sin ungdom är plötsligt inne igen. Fast lyckligtvis oftast i en modernare och uppdaterad variant. Kanske är det likadant med färgsättning? Är det 70-talets färgglada heminredningsstil som kommit tillbaka i en modernare tappning? Då fick vår längtan efter färg oss att inreda hela rum i orange, brunt och buteljgrönt. Nu nöjer vi oss med att smart och fräckt använda starka färger för att göra våra modernt ljusa hem personliga. Jag gillar det!

Men kom ihåg, less is more! De mest lyckade exemplen på kontrastrika färgsättningar baseras på en, max två starka kulörer i kombination med svart i ett rum. Begränsningen i antal kulörer gör det stilsäkert och snyggt. Blandar man in alltför många kontrastkulörer ger det lätt ett förvirrat och inte så tydligt intryck.

Stilen är ganska vanlig, framförallt i lägenheter i storstäder. Vi kallar därför den för City Contrast. I vårt kök har vi valt en lätt bruten vit färg, Signal-Weiss. Utan att ta effekt från kontrastfärgerna ger den en vilsam bakgrund för ögat. Det är främst neutrala och lite kalla vita nyanser som passar bäst på väggarna i en City Contrast-miljö.

Klicka HÄR för att komma till tips och råd för att måla inomhus!